Γιατί τα Σκυριανά κεραμικά διαφήμισαν τη Σκύρο περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο στο πέρασμα του χρόνου?

2022-01-23

Είναι πολύ απλό. Τα Σκυριανά κεραμικά μπορούν να ταξιδέψουν. 

Καί όχι μόνο ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου τυλιγμένα ευλαβικά μέσα σε βαλίτσες μαζί με καλοκαιρινές αναμνήσεις, αλλά ζούν μια παρατεταμένη νεότητα στα σπίτια εκείνων των υπέροχων ανθρώπων που διάλεξαν κάποτε τη Σκύρο για το πιό μπλέ καλοκαιράκι της ζωής τους. 

Σπουδαία ονόματα της Μεσογειακής κεραμικής τέχνης όπως Νικολαάου, Γιάννης Κομπογιάννης, Σταμάτης Φτούλης και φυσικά η Μόνικα, άπλωσαν τα χρώματά τους πολύ μακρυά. Στην Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά και ίσως σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες. 

Ο Κομπογιάννης, σπουδαίος καλλιτέχνης, νομίζω ότι μπορούσε να σε σαγηνεύσει με εκείνο το ολόδικό του μυστικιστικό κίτρινο. 

O Σταμάτης Φτούλης πάλι, ήταν ένα μαγικό φώς στο Αιγαίο. Μια λάμψη. Μου άρεσε ιδιαίτερα που ο Σταμάτης μπορούσε στα κεραμικά του, να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο έναν contemporary χαρακτήρα μαζί με παραδοσιακά στοιχεία. Αυτό το έβρισκα εξαιρετικά γοητευτικό. Η συλλογή του με τη σπείρα, ενώ σε ταξιδεύει στα βάθη της Ιστορίας, παράλληλα σου θυμίζει gourmet breakfast στο πιο art αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης. 

Όμως παρόλα αυτά, ένα απο τα πιό αγαπημένα μου κομάτια είναι αυτό το υπέροχο μοναδικό κόκκινο της Μόνικα...

Eυθύμιος Βελερής

#skyros #travelphotography #travel #realestate #immobilier #island #throwback #house #villa #greece #landscape #greece #photography #travelgram #mediterranean #mediterra #méditerranée #égée