Επενδυτική επέλαση στα Ελληνικά νησιά

2022-05-15

Στην Σκύρο & τις Σποράδες γενικότερα, αγοραστές είναι κυρίως Βέλγοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί αλλά και αρκετοί Βρετανοί.

Σύμφωνα με άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, τα τελευταία χρόνια, εκτός από τους ομογενείς από την Αυστραλία & τις ΗΠΑ, Τούρκοι επενδυτές που θέλουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας, επιλέγουν την Μύκονο μαζί με τους παραδοσιακούς αγοραστές από Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Μέση Ανατολή. Αναζητούν κυρίως βίλες των οποίων η αξία ανέρχεται από 800.000 έως 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το τετραγωνικό μέτρο στη Μύκονο, κυμαίνεται από 5.500 ευρώ έως 7.500 ευρώ ενώ δεν είναι ασυνήθιστο, πολυτελείς βίλες να πωλούνται με τιμή 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η ζήτηση από την Ασία είναι εκρηκτική με την Σαντορίνη να αποτελεί την πρώτη επιλογή αγοραστών από την Κίνα. Στο Ακρωτήρι, οι τιμές με θέα κυμαίνονται από 5.000 - 6.000 το τμ. ενώ αντίστοιχα, χωρίς θέα, περιορίζονται στις 3.500 με 4.000 το τμ. Όμως ένα σπίτι στην Καλντέρα με την ανάλογη θέα κοστίζει πάνω από 10.000 το μέτρο. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η Σαντορίνη είναι Παγκόσμιο Μνημείο της φύσης.

Στην Νάξο, οι κατοικίες στη χώρα κοστίζουν 2.500 με 3.000 ευρώ το τμ. Ισραηλινοί και Κινέζοι, επιλέγουν επίσης την Σύρο. Στην Ίο, οι περισσότεροι αγοραστές είναι Ιταλοί & Γάλλοι καθώς και ομογενείς από την Αυστραλία. Στην Μήλο συναντάς Γάλλους, Ιταλούς και Ελβετούς αγοραστές μαζί με ομογενείς από Καναδά, ΗΠΑ & Αυστραλία. Το ίδιο και στην Αμοργό, που όμως τα τελευταία χρόνια ζωηρό ενδιαφέρον δείχνουν Γερμανοί, Δανοί, Σουηδοί αλλά και Τούρκοι. Την Τήνο παραδοσιακά επιλέγουν κυρίως Γάλοι & Ιταλοί. Στα Δωδεκάνησα καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα από χώρες όπως η Εσθονία, η Γερμανία, η Αυστρία & το Βέλγιο. Στην Κάρπαθο και την Νίσυρο έντονη παρουσία έχουν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ. Στην Αστυπάλαια & την Πάτμο κυρίως αγοράζουν Ιταλοί, Γάλλοι αλλά και Έληνες. Στην Ρόδο επενδύουν Ρώσοι (πριν τον πόλεμο), Αμερικάνοι, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Τούρκοι και Βέλγοι. Αν και παλιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2007, ήδη στη Λαχανιά της Ρόδου το 40% - 50% των σπιτιών, ανήκε σε αλλοδαπούς. Μάλιστα το 70% των πωλήσεων, αφορούσε Άγγλους υπηκόους, 10% Ιταλούς και το υπόλοιπο 20% Γάλλους, Γερμανούς κλπ

Στα νησιά του Ιονίου τώρα, το 80% των αγοραστών είναι ξένοι, κυρίως Γερμανοί, Ρώσοι & Βρετανοί. Στην Κεφαλονιά την Ζάκυνθο και την Κέρκυρα το 80% των αγοραστών είναι παραδοσιακά Βρετανοί ενώ ακολουθούν Ιταλοί και πρόσφατα Ρουμάνοι και Βούλγαροι. Στην Λευκάδα, οι αγοραστές είναι απ' όλο τον κόσμο και τα παραθαλάσσια ακίνητα έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση.

Η Χίος η Λέσβος & η Σάμος προσελκύουν αγοραστές ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά & την Αυστραλία αλλά και από την Κεντρική Ευρώπη.

Η Ικαρία είναι μία εντελώς ξεχωριστή περίπτωση και την επιλέγουν κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί. Η Ικαρία είναι μια από τις 5 μπλε ζώνες του κόσμου, εκεί δηλαδή που η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 χρόνια πάνω από το κανονικό, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση από όλο τον κόσμο.


Πηγή: https://www.ot.gr/2022/05/12/oikonomia/akinita/to-ependytiko-ntou-sta-nisia-kai-poso-kostizei-ena-spiti-me-thea-thalassa/